Krigarinsats gav en poäng - trots två man mindre

FC Krukan fick med sig en poäng på fredagskvällen när man spelade oavgjort, 2-2, mot bottenlaget Vasastan BK i en händelserik match i herrarnas division fyra, mellersta, på Tantolundens Bollplan. Trots att man fick två utvisade.

Inför matchen pratades det om att göra säsongens bästa match. Rent resultat- och spelmässigt kanske det inte blev så. Istället blev det nog säsongens kanske mest högdramatiska match. Det var en match som innehöll två kanon-mål, mängder av chanser och två röda kort. En match som i stort sett hade allt. Men låt oss börja ifrån början.

Efter 14 minuter drar Patrik Nordlund på sig ett gult kort, ett kort som senare ska visa sig vara väldig öde stigit. För med bara tre minuter kvar av den första halvleken åker han på sitt andra gula kort.
En situation som inte alls var jättefarlig. Han var visserligen sen in i duellen, så frispark – inget snack – men för att vara ett andra gula kort, så var det oerhört hårt dömt. 

Innan utvisningen hade Vasastan tagit ledningen med 1-0, på ett inlägg som slogs in från
Krukans högersida till en motståndarspelare som nickade in ledningsmålet.


På tilläggstid i första halvlek för Philip Svensson in bollen ett par meter in på deras planhalva.
Han ser att målvakten är långt ute, så han skickar på ett skott som seglar över målvakten och in i mål. Ett oerhört psykologiskt mål, för det kom på sista självaste sparken. Direkt efter blåste domaren av för halvtidsvila.

Trots en man mindre är det hemmalaget som kommer ut bäst i upptakten av andra halvlek.
Man kom på anfall efter anfall och skapa mängder av heta chanser, men där avsluten var på tog för dåliga samt att bortalagets målvakt gjorde ett par fin, fina räddningar. Som ett brev på posten, i den 70:e matchminuten, kom så kallduschen.

På en missad offsidefälla(?) man försökte ställa, kontrar Vasastan och gör 2-1. Men bara minuten
senare svarar Krukan genom Ertan Dazdarevic, som får på en skön träff med vänsterfoten strax
utanför straffområdet och letar sig in bakom en helt försvarslös bortamålvakt.


Nio minuter senare, i den 79:e matchminuten, kommer matchens och Krukans andra röda kort. Om det första röda kortet var hårt dömt, så var det här kortet fullständigt horribelt. Det är en situation där Oliver Rantil helt enkelt inte ser motståndarmålvakten. Han ska vända sig om i straffområdet och skjuta, men där han istället sparkar till målvakten, vilket leder till att han får sitt andra gula kort.

Med nio man, och elva minuter kvar att spela, var det ändå inte ett hemmalag som la sig på försvar. Man kanske inte gick fram med en lika hög press som innan den andra utvisningen, men fick man läge att gå så gjorde man det, utan att för den skull förivra sig. En poäng i det här läget är trots allt en bra poäng.

När det återstår minuten kvar av matchen, får bortalaget en gyllene chans att avgöra. Det är en Vasastan-spelare som har bollen utanför straffområdet, skickar på ett jätteskott längs backen, mot stolpen, men där Krukan-målvakten Erik "Z" Zetterström är oerhört bra med längs backen och styr ut den till hörna. En hörna som sedan blir resultatlös. Och matchen slutar 2-2.

Med tanke på hur matchen utvecklade sig var det här som en seger för FC Krukan. Poängen innebär fortsatt försprång på nio poäng till Vasastan,med en match mindre spelad, plus att man avancerade två platser tack vare bättre målskillnad.

Till sist: Jag har full respekt för alla fotbollsdomare runt om i landet. Det är verkligen inte lätt att vara domare i dagens fotbollsklimat, oavsett nivå, men så dålig spelförståelse domaren visade prov på i dem båda utvisningssituationerna får man bara inte göra, då blir man förbannad som fotbollsspelare. Att hans assisterande sedan bara springer av tiden och tjänar pengar, gör ju inte de hela lättare. Vad jag menar är att de inte tar egna beslut, utan litar helt på att domaren ska ta besluten åt dem, så vinkar man sedan därefter. Det var flera situationer där dem båda vid ett flerlatet gånger borde ha hjälpt sin kollega. 

Sedan har vi som spelare och tränare ett ansvar att hjälpa domaren, och inte gnälla konstant efter varje avblåsning, vilket det gjordes igår från båda lagen, oavsett om det är rätt eller fel.
Jag förstår att de tillslut tröttnar. De är ju trots allt bara människor de också.
Nog om domarinsatsen. FC Krukan kunde och skulle ha avgjort matchen själva. 

Och en sak till: Tillsammans med matchen mot Värtan i måndags, har de dragits på 13(!!) gula kort och 4(!!) röda kort. Totalt sjutton kort på två matcher. Det räcker med att säga: det håller inte i längden!

Vi ska avsluta med något positivt: En två matchers lång måltorka är över, och poängen som togs kan framöver bli hur viktig som helst.

Nu riktas fokus till matchen mot FC Stockholm på Kristinebergs IP nästa lördag. 

Skribent
Mikael Einarsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-