Historik

Historien om klubben som 1992 startade i div 8.

Klubben bildades 13/10-91

Klubben tog namn från favoritpuben på Krukmakargatan. Bistro Krukan fick en förfrågan om de var intresserade av att sponsra laget och eftersom de sa ja så tog man namnet FC Krukan.

Initiativtagarna till klubben hade spelat i Mälarhöjden IK under 1-2 säsonger. Tyvärr fungerade ej personkemin mellan dessa spelare (inkl. tränaren Johnny Andersson) och de äldre spelarna som varit med i Mälarhöjden en längre tid.

Klubbfärgerna Ljusblått/lila tillkom vid ett möte hemma hos Johnny Andersson i hans lilla etta i Vårby Gård.

Man hade tidigare spelat i IFK Stockholm tillsammans från pojklagsåldern och upp till senioråldern. En del tog även plats i IFK:s A-lag. Man kände att man ville fortsätta spela ihop och tog kontakt med tränaren Johnny Andersson och frågade om han var intresserad av att ta hand om laget. Sagt och gjort. En femårsplan gjordes upp där det bestämdes att klubben 1997 skulle spela i div 4! Kan kanske ses som en kaxig målsättning men vi visste att det fanns kapacitet för det. Det visade sig ju också att det gick att gå från division 8 till 4:an på fem år!


 • 1992 - började man alltså i div 8. Tyvärr så fick FCK börja med åtta stycken ettårsfall! Måste vara ett rekord i sig. Man fick i alla fall ihop spelare så det räckte. Hade bland annat 13 olika målvakter på 16 matcher! Sist till samlingen fick stå. Trots det så blev det avancemang till div 7. Krukans historiska första målskytt blev Per Weckström som för övrigt gjorde hat-trick denna match och finns kvar i A-truppen än idag. Noteras kan att den interna skytteligan vanns av Tony Wengler som säsongen 1996 storspelade i målet!

 • 1993 tillkom en del duktiga spelare. Bl a. nuvarande lagkaptenen Joakim Eriksson från IFK Stockholm. Tre kvalmatcher med lika många vinster och målskillnaden 21-4 gjorde att avancemanget till div 6 var klart.

 • 1994 blev det serieseger efter en lång duell med Essinge IK. Nu hade det tillkommit profiler som Tony Fransen (IFK Sthlm, Hammarby, Huddinge och Sundbyberg), Tomas Person från Sundbyberg och Jörgen Pernhult (IFK Sthlm och Hammarby), även Mikael Örnliden från Helenelund som kom att vinna den interna skytteligan på 24 mål. Thomas ”Kalle” Karlsson, back med många år i IFK Stockholms A-lag började också spela i Krukan. Äntligen var det dags för grässpel.

 • 1995 div 5. Säsongen började bra men otur med skador på en del nyckelspelare gjorde att vi under mitten av höstsäsongen hakades av från toppen och slutade på en hedrande 4:e plats. Det ska väl sägas att vi senna säsong inte hade för avsikt att avancera till div 4 utan det skulle vi göra först nästa säsong.
  Under denna säsong tillkom bl. a. Robert Andersson, en underbar tekniker från BP. Nytt strul med övergångar! Denna gång var det IFK Stockholm som inte var så pigga på att släppa ifrån sig Tomas ”Tomba” Jonsson. Det löste sig dock till slut och Tomba blev spelklar.


 • 1996 En hel del nya spelare: Mikael Andersson och Mikael Magnusson från IFK Stockholm. Därifrån kom också Stefan ”Gordon” Magnusson som skulle hjälpa Johnny med träningen. Från Hägersten kom Joakim Larsson och Per ”Hristo” Vikström och slutligen tre spelare från Sundbyberg: Lasse Dahlborg, Mikael Kreuger och Magnus Härd, en högerback som kom att väljas till Årets Lirare. Den hösten kom ytterligare en gammal IFK:are som de senaste säsongerna spelat i Spårvägen och som med sin rutin på slutet av serien kom att betyda mycket, nämligen Anders Källman. Med en A-trupp på 23 mycket bra spelare så var givetvis målsättningen att vinna serien. Sista matchen mot Ängby kom att bli avgörande. Krukan hade råd att förlora med ett mål. När det endast återstår fyra minuter av ordinarie matchtid leder Ängby med 2-0. Då får skyttekungen Per ”Hristo” Vikström fullträff utanför straffområdet och bollen letar sig förbi en chanslös Ängbymålvakt. Vild glädje och Krukans ca 100 medresta fans får glädjefnatt! På Krukans segerbankett på kvällen kommer Ängbys spelare förbi och tar en gravöl, ditbjudna av Krukan. En härlig avslutning på en underbar dag.

 • 1997 Första året i div 4. Lager gör en ”kanonsäsong” och slutar 3:a efter Gustavsberg och Älta. Mycket tack vare nyförvärv såsom Donald Larsson, 17 mål från Sundbyberg, Rikard Söderberg Huddinge, Robert Swan från Sundbyberg, Kenta Johansson BK Derby och på höstkanten även gamle TV-bekantingen Johan ”Fimpen” Bergman från Syrianska Föreningen.

 • 1998 Ny tränare i klubben är Billy Ohlsson, och hur denna säsong ska sluta vet ingen, men en sak är säker i alla fall, laget firar segrar och dränker förluster på nya ”klubbpuben” Kapsylsen, väl mött där.

 • 1999 En historisk säsong för Krukan i negativ bemärkelse, efter en säsong full av elände och strul slutar vi näst sist. En sluttabell ljuger aldrig

 • 2000 Nya tränare i form av Jenö Puskas och Björne "Lombardo" Meyer som hoppade in och blev kvar, mycket nytt folk i laget bl a annat en knippe Enskede profiler som man förmodar tagits dit av tränarna. Försäsongen speglades av glädje och sprit romantik och lovade gott, men fick efter en bra med tre segrar riktig motvind och hade en period med upp till 10 matcher utan seger, Då tog tränartrojkan beslutet att plocka in lite gamla gubbar som inte rosade marknaden med sin träningsnärvaro men det vände antagligen skeppet, och till slut hamnade laget på den övre halvan i tabellen. Förlusten av spelarna Robert Marshage till Lidingö och Micke Andersson tillbaks till IFK Sthlm betydde nog mer än många trodde.

 • 2001 Säsongen blev kanon och Krukan blev seriesegrare med endast en förlust under hela säsongen, vi fick ordning på laget och allt gick som på en räls. krukan va †är tillbaks i fyran igen

 • 2002 Återigen i division fyra och det blev i en tuff serie med bl a Hammarby som gick in i Pröpa och hux flux va ett förväntat bottenlag seriefavoriter, målsättningen var att etablera sig detta år i fyran igen för att få lite stabilitet i klubben, det blev en tuff säsong och läget såg kärvt ut men lugnet fanns ändå hos spelarna och ledarna som räknade med att ta sig upp över strecket i dom sista omgångarna när man mötte nedstigning kandidaterna, som väl var knep laget en hel del oväntade poäng och spelade bra mot topplagen och kontraktet var i hamn med två omgångar kvar i serien.

 • 2003 Återigen en svart episod i klubben historia då laget kom sist i tabellen och åkte ner i femman igen. Under året kom en hel del nya spelare precis som året innan men tyvärr försvann eller orkade inte alla spelare man hoppats på komma upp i närheten av sin normala standard och laget räckte inte till.

 • 2004 Ett år som laget redan innan säsongen bestämt sig för att ta som ett "mellanår". Man tränade endast en gång i veckan efter gemensamt spelar beslut och även ett "ekonomiskt" beslut för att få mera ordning på ekonomin i klubben. Laget slutade trots detta på en fjärde plats i serien och kunde faktiskt blivit uppflyttade då den bästa fyran i div 5 serien gick upp i fyran. Den stora höjdpunkten för många av spelarna var annars sommarlägret på Åland som blev en kanonhelg med bra väder och trevlig samvaro.

 • 2005, 2006, FC Krukan håller till på Södermalm med Zinken som sitt näste. Håller åren 2005, 2006 till i division fem mellersta sthlm e Tyvärr har det blivit lite hissåkning de senaste åren men trots en del motgångar lever klubben kvar ...till vissas förtret och till ännu fleras glädje.

 • 2007, 2008 Åter tillbaka i div 4 men 2008 var det nära o åka ur igen, i sista matchen mot just Lo Scudetto säkrades platsen iom seger därvid, dock såg framtiden oviss ut hela hösten framförallt, ledningen pratar ihop sig om kommande förändring.

 • 2008-10-16 Sammanslagning med Lo Scudetto IF /
  Nya namnet FC Krukan Lo Scudetto accepterat av SvFF i novemer.

 • 2008-12-19 Snöbollen Cup första Tävling för nya konstellationen som slutade med kvartsfinal men åkte ut mot Tyresö FF. Värt att notera är att Jenö Puskas gjorde första målet för klubben i förlustmatchen mot Mälarhöjden då.

På Stockholms Fotbollförbund gratulerade de Krukan när det gick bra de första 2-3 åren men de trodde att när det började gå emot och de äldre skulle sluta så skulle det nog inte hålla längre. Så fel de hade. Krukan lever i högsta grad!

 

Har du något att tillägga eller anser du att något är fel?

Skicka ett mail till:

info(at)fckrukan.se